UWAGA! NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE ZNAJDUJĄ SIĘ W ZAKŁADCE AKTUALNOŚCI :)

Jadłospis na tydzień 15.12.2025 - 21.12.2025

Poniedziałek - 15.12.2025

ŚNIADANIE:
Kakao(mleko), chleb mieszany(zboża zawierające gluten: pszenica, żyto) z masłem(mleko), serem(mleko), dżemem niskosłodzonym truskawkowym, ogórkiem kiszonym, kabanos drobiowy

OBIAD:
Krupnik na wywarze mięsno-warzywnym z natką pietruszki(seler) i ziemniakami, naleśniki z dżemem niskosłodzonym truskawkowym(zboża zawierające gluten: pszenica, jaja, mleko), marchewka do rączki

PODWIECZOREK:
Jogurt truskawkowy do picia(mleko), biszkopty bez cukru(zboża zawierające gluten: pszenica, jaja, mleko), gruszka

Wtorek - 16.12.2025

ŚNIADANIE:
Herbata miętowa, chleb mieszany(zboża zawierające gluten: pszenica, żyto) z masłem(mleko), serkiem łaciatym śmietankowym(mleko), szynką drobiową, papryką żółtą, jogurt czekoladowy(mleko)

OBIAD:
Rosół na wywarze mięsno-warzywnym z natką pietruszki(seler) i makaronem(zboża zawierające gluten: pszenica, jaja), złoty sznycel drobiowy(zboża zawierające gluten: pszenica, jaja), ziemniaki, warzywa gotowane na parze(marchewka mini, brokuły)

PODWIECZOREK:
Kawa zbożowa(mleko, zboża zawierające gluten: jęczmień, żyto), jogurt owocowy(mleko), ciasteczko kruche(zboża zawierające gluten: pszenica, jaja, mleko), pomarańcza

Środa - 17.12.2025

ŚNIADANIE:
Herbata owocowa, chleb mieszany(zboża zawierające gluten: pszenica, żyto) z masłem(mleko), twarogiem ze szczypiorkiem(mleko), dżemem niskosłodzonym truskawkowym, ogórkiem świeżym,
parówka na gorąco

OBIAD:
Zupa warzywna na wywarze mięsno-warzywnym z natką pietruszki(seler) i ziemniakami, spaghetti z mięsem mielonym i makaronem(zboża zawierające gluten: pszenica, jaja) w sosie pomidorowym

PODWIECZOREK:
Kawa zbożowa(mleko, zboża zawierające gluten: jęczmień, żyto), danonek(mleko), długie biszkopty(zboża zawierające gluten: pszenica, jaja, mleko), banan

Czwartek - 18.12.2025

ŚNIADANIE:
Mleko, chleb mieszany(zboża zawierające gluten: pszenica, żyto) z masłem(mleko), jajkiem gotowanym, polędwicą drobiową, awokado

OBIAD:
Zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym z natką pietruszki(seler) i makaronem(zboża zawierające gluten: pszenica, jaja), gulasz z szynki w sosie własnym(zboża zawierające gluten: pszenica), kasza jęczmienna, buraczki

PODWIECZOREK:
Actimel(mleko), chrupki kukurydziane, jabłko

Piątek - 19.12.2025

ŚNIADANIE:
Mleko, chleb mieszany(zboża zawierające gluten: pszenica, żyto) z masłem(mleko), serem(mleko), pastą z makreli(mleko, jaja) – wyrób własny, pomidorem

OBIAD:
Zupa koperkowa na wywarze mięsno-warzywnym z natką pietruszki(seler) i ryżem, filet rybny z dorsza z serem(zboża zawierające gluten: pszenica, jaja,ryba), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i marchewką

PODWIECZOREK:
Kawa zbożowa(mleko, zboża zawierające gluten: jęczmień, żyto), jogurt biszkoptowy(mleko), herbatniki(zboża zawierające gluten: pszenica, jaja, mleko), mandarynka

*Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w okresie podawanych owoców i warzyw oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa. **Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe,orzechy(migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki. Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.