UWAGA! NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE -> AKTUALNOŚCI, ZDJĘCIA ZNAJDUJĄ SIĘ W ZAKŁADCE GALERIA :)

Grupa JEŻYKI 🦔

Jadłospis na tydzień 22.09.2025 - 28.09.2025

Poniedziałek - 22.09.2025

ŚNIADANIE:
Mleko, chleb mieszany(pszenica, żyto) z masłem(mleko), szynką drobiową, ogórkiem kiszonym, jajecznica(jaja)

OBIAD:
Zupa brokułowa na wywarze mięsno-warzywnym z ryżem(seler), placki z jabłkiem(pszenica,jaja,mleko) i cukrem pudrem, marchewka do rączki

PODWIECZOREK:
Herbata owocowa, serek truskawkowy(mleko), biszkopty bez cukru(pszenica, mleko), maliny

Wtorek - 23.09.2025

ŚNIADANIE:
Mleko, chleb mieszany(pszenica, żyto) z masłem(mleko), pastą z kiełbasy śląskiej z jogurtem greckim(mleko)-wyrób własny, serem(mleko), kiełki słonecznika, pomidor

OBIAD:
Grochówka na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami i natką pietruszki(seler), Gulasz z indyka(pszenica), kasza jęczmienna, kalafior z bułką tartą(pszenica)

PODWIECZOREK:
Jogurt do picia truskawkowy(mleko), ciasteczko z morelą(owies, orzechy), nektarynka

Środa - 24.09.2025

ŚNIADANIE:
Gorąca czekolada(mleko), chleb mieszany(pszenica, żyto) z masłem(mleko), serkiem łaciatym śmietankowym (mleko), dżemem niskosłodzonym brzoskwiniowym, papryką żółtą, kabanos drobiowy

OBIAD:
Rosół na wywarze mięsno-warzywnym z natką(seler) i makaronem(pszenica,jaja), pieczeń rzymska(pszenica,jaja), ziemniaki, buraczki

PODWIECZOREK:
Kawa zbożowa(mleko, jęczmień, żyto), , babeczki z kremem budyniowym(pszenica, jaja, mleko) i borówkami -wyrób własny

Czwartek - 25.09.2025

ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa(mleko, jęczmień, żyto), chleb mieszany(pszenica, żyto) z masłem(mleko), twarożkiem(mleko) na słodko, rzodkiewką

OBIAD:
Zupa krem z marchewki na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami(seler), nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych(zboża zawierające gluten, mleko), ryż, kapusta czerwona z jabłkiem

PODWIECZOREK:
Herbata, serek waniliowy(mleko), ciasteczko zbożowe kakaowe(owies, orzechy), brzoskwinia

Piątek - 26.09.2025

DZIEŃ JABŁKA

ŚNIADANIE:
Herbata, chleb mieszany(pszenica, żyto) z masłem(mleko), serem(mleko), dżemem niskosłodzonym truskawkowym, ogórkiem świeżym, parówka na gorąco

OBIAD:
Zupa jarzynowa na wywarze mięsno-warzywnym z kaszą jaglaną(seler), pieczony filet z dorsza z serem(pszenica, jaja, mleko, ryba), ziemniaki, gotowana marchewka

PODWIECZOREK:
Sok mandarynkowy 100%, mus owocowy jabłkowy, chipsy jabłkowe, jabłko

*Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w okresie podawanych owoców i warzyw oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.
** Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe,orzechy(migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki. Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.