Przedszkole Samorządowe w Nowem
https://sppnowe.superszkolna.pl

Jadłospis na tydzień 20.10.2025 - 26.10.2025

Poniedziałek - 20.10.2025

ŚNIADANIE:
Gorąca czekolada(mleko), chleb mieszany(pszenica, żyto) z masłem(mleko), twarożkiem(mleko) na słodko, szynką drobiową, pomidorem

OBIAD:
Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym z natką pietruszki(seler) i ziemniakami, pierogi z truskawkami(gluten, jaja, mleko, soja)

PODWIECZOREK:
Jogurt do picia truskawkowy(mleko), ciasteczko zbożowe jagodowe(owies, orzechy), borówki

Wtorek - 21.10.2025

ŚNIADANIE:
Herbata owocowa, chleb mieszany(pszenica, żyto) z masłem(mleko), serem(mleko), ), pastą z kiełbasy śląskiej z jogurtem greckim(mleko)-wyrób własny, papryka żółta, serek truskawkowy(mleko)

OBIAD:
Zupa krem z kalafiora na wywarze mięsno-warzywnym z natką pietruszki(seler) i grzankami(pszenica), klopsiki w kapuście(pszenica, jaja), ziemniaki

PODWIECZOREK:
Kawa zbożowa(mleko, jęczmień, żyto), ciasto czekoladowe(zboża zawierające gluten, jaja) z cukrem pudrem – wyrób własny, maliny

Środa - 22.10.2025

ŚNIADANIE:
Herbata owocowa, chleb mieszany(pszenica, żyto) z masłem(mleko), serem(mleko), kiełki słonecznika, ogórek świeży, jajecznica(jaja)

OBIAD:
Zupa marchewkowa na wywarze mięsno-warzywnym z natką pietruszki(seler) i ziemniakami, zrazy wołowe(pszenica, jaja), kasza bulgur, buraczki

PODWIECZOREK:
Sok pomarańczowy 100%, mus owocowy, biszkopty bez cukru(pszenica, mleko), ananas

Czwartek - 23.10.2025

ŚNIADANIE:
Kaszka manna na mleku, chleb mieszany(pszenica, żyto) z masłem(mleko), serem(mleko), dżemem niskosłodzonym brzoskwiniowym, rzodkiewką,
kabanos drobiowy

OBIAD:
Rosół na wywarze mięsno-warzywnym z natką pietruszki(seler) i makaronem(zboża zawierające gluten), pieczony filet z dorsza z serem(pszenica, jaja, mleko, ryba), ziemniaki, surówka z białej kapusty, jabłka i marchewki

PODWIECZOREK:
Herbata owocowa, serek waniliowy(mleko), wafle ryżowe z polewą malinową, banan

Piątek - 24.10.2025

ŚNIADANIE:
Mleko, chleb mieszany(pszenica, żyto) z masłem(mleko), polędwica drobiową, serkiem łaciatym śmietanowym(mleko), jajkiem gotowanym, awokado

OBIAD:
Zupa jarzynowa na wywarze mięsno-warzywnym z natką pietruszki(seler) i ryżem, zapiekanka makaronowa z indykiem, cukinią, papryką żółtą i serem(mleko)

PODWIECZOREK:
Sok mandarynkowy 100%, jogurt czekoladowy(mleko), ciasteczko zbożowe(owies, orzechy), gruszka

*Z przyczyn obiektywnych i niezależnych jadłospis może ulec zmianie, zwłaszcza w okresie podawanych owoców i warzyw oraz dań z nich przygotowywanych. Zmiany mogą dotyczyć również pieczywa.
** Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe,orzechy(migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki. Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.